Top 4: Moottoriurheiluelokuvista parhaat

Aion jatkossa olla positiivinen joka perjantai tällaisen käänteentekevän listaformaatin avittamana. Nämä neljä ovat näkemistäni moottoriurheiluaiheisista elokuvista ne, joita katson yhä uudelleen, vaikka Riemukuplakin on toki hyvä.

4. Senna (2010)

Kai Sennan jo kaikki tietävät? Draaman muotoon puettu dokumentti on kertomus urheilusankareista kenties karismaattisimmasta. Tekijät ovat käyneet läpi mittaamattoman määrän kuva-aineistoa, ja seassa on paljon ennennäkemätöntä materiaalia. Lopputulos toimii.

Minulle dokumentiksi tarkoitetussa elokuvassa on yksi suuri puute; uskon, että Alain Prostilla oli täysi oikeutus tekoihinsa Sennaa kohtaan. Prostin motiiveja ei kuitenkaan avata juuri lainkaan. Alain auttoi tekijöitä projektissa sekä haastatteluin että avaamalla henkilökohtaisia arkistojaan. Elokuvaa hän ei sen nähdeiden ystäviensä kehotuksesta ole katsonut, ja tuskin katsookaan.

Kohtaus: F1-lääkäri Sid Watkins kertoo ystävänsä viimeisistä hetkistä.

3. Grand Prix (1966)

Grand Prix on juonellinen elokuva, joka seuraa F1-kauden tapahtumia Monacosta Monzassa ajettavaan päätöskilpailuun saakka. Kuvaukset tehtiin aikanaan GP-kilpailujen yhteydessä, ja sivuosista voikin bongata jokusen ajan tähdistä, kuten Graham Hillin ja Piers Couragen.

Grand Prix’n juoni on monelta osin huttua, mutta itse pidin tavasta, jolla aikaan erottamattomasti kuulunutta kuolemanvaaraa ja sen vaikutusta kilpailijoihin ja heidän lähipiiriinsä käsitellään. Elokuvan parasta antia ovat silti kilpailukohtaukset ja erityisesti kuvakulmat, joista 60-luvun kilpa-autoilua ei yleensä näe.  Harmittavasti mukana ei ole kuvaa Nürburgringiltä; kuvauksia kyllä tehtiin, mutta toinen tuotantoyhtiö oli tehnyt radan kanssa yksinoikeussopimuksen, ja näin tekijät joutuivat luovuttamaan kuvaamansa materiaalin.

Kohtaus: gyroskooppikameralla taltioitu incar-kuva Monzan ovaalista.

2. Truth in 24 (2008)

Truth in 24 on Audin rahoittama elokuva merkin urheiluautotiimin valmistautumisesta vuoden 2008 Le Mansin 24 tunnin kilpailuun. 2008 oli ensimmäinen vuosi, jolloin Peugeot haastoi saksalaiset prototyyppiluokan voittotaistossa, ja tuloksena olikin jännittävä taistelu, joka ratkesi vasta viimeisellä varikkokäynnillä tehtyyn taktiikkapäätökseen.

Mikään mainospätkä Truth in 24 ei kuitenkaan ole, itse asiassa se on kaukana siitä. Elokuva on täysin ainutlaatuinen tavassa, jolla tiimin toimintaa sekä reaktioita on kyetty taltioimaan. Kuvausryhmä on onnistunut sulautumaan taustaan siten, että tiimin jäsenet eivät esiinny kameralle, vaan toimivat kuin sitä ei olisi.

Kohtaus: voiton ottaneen autokunnan insinööri Howden Haynes tekee lopulta oikeaksi osoittautuneen valinnan vaihtaa autoon välikelin renkaat. Kuljettaja Tom Kristensen kyseenalaistaa päätöksen. Seuraa tiukkasanainen väittely.

1. Speed Merchants (1972)

Speed Merchants on urheiluautojen MM-sarjan kaudesta 1972 tehty dokumentti. Kilpailujen lisäksi vieraillaan kilpailijoiden kotona sekä Alfa Romeon ja Ferrarin tehtailla. Kertojina toimivat kuljettajat itse Mario Andrettin ja Vic Elfordin johdolla. Mukana on myös nykyisin Red Bull Racingin junioriohjelmista vastaava tohtori Helmut Marko.

Kaltaiselleni Andretti-fanille elokuvan kovin juttu on Marion kerronta. Kenties vaikuttavin osuus on kuitenkin kuvaus Targa Floriosta, väliaikalähdöllä ajetusta legendaarisesta maantieratakilpailusta. Kilpailua pidettiin jopa tuohon aikaan liian vaarallisena, ja vuotta myöhemmin se ajettiin viimeistä kertaa osana MM-sarjaa.

Kohtaus: Joakim Bonnier menehtyy ulosajossa Le Mansin 24 tunnin ajossa. Kamera taltioi, kuinka Ecurie Bonnierin varikkobussi poistuu alueelta.

Mainokset

5 kommenttia

 1. En oo nähny tuota Truth in 24:sta enkä ole kovin varman tuosta Speed Merchantstakaan. Pitääpäs puukmarkarta nuo.

  Senna -elokuvasta sen verran, se on mielestäni henkilö- ja näkökulmaleffa ja nimenomaan Sennasta. Näin Ayrton eli ja näki asiat. Siinä se onnistuu mielestäni erinomaisesti. Prostia lyötiin toki aivan liikaa.

  Mitä tulee Prostin (ja Sennan) tekojen oikeutukseen niin en näe sitä aivan noin. Kyseessä oli kahden erittäin ison egon ja tahdon taistelu, eikä siinä ollut kysymys muusta kuin toisen voittamisesta ja sen saavuttamiseksi annettiin itselle oikeus tuolloin vielä harvinaisiin tempauksiin. Prost osoitti olevansa aivan yhtä häikäilemätön, kuin Sennakin. Uhria en yksinkertaisesti pysty näkemään tuossa taistossa. Kaks parasta otti yhteen ja voittivat toisensa. Molemmat turvautui likaisiin konsteihin ja kumpikin saavutti helvetin paljon.

 2. Missä Steve McQueenin Le Mans?

  1. Le Mans on toki hieno elokuva, mutten itse lämpene sille samalla tapaa kuin noille neljälle. Johtuu varmaan yhdeksän sekunnin keskittymisjänteestäni, Le Mans kun ei ole kaikkein nopeatempoisimpia rainoja. Olisi siis huijausta, jos väittäisin katsovani sitä yhä uudelleen.

 3. Tästä puuttuu täysin Days of Thunder 😀

  1. Haa! Days of Thunder oli kersana suosikkielokuvani. Katsoin sen uudelleen melko vasta, ja kamala virhe oli se. Pisteet kuitenkin siitä, että Nicole Kidmanin reidellä esitetty kuvaus imussa ajamisesta on faktuaalisesti tarkka.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: