Arkistojen aarteita: Pöllölaakson papukaija

Tämä on kirjoitettu eräälle jo kuopatulle F1-sivustolle Oskari Saaren selostajauran alkutaipaleella. Sittemmin Oskari on luopunut raastavista lempinimistä ja muutenkin kosolti parantanut esitystään. Tahdon uskoa, että kirjoituksellani oli asiassa keskeinen rooli.

Pöllölaakson papukaija

Ensin oli Kerpenin Rehtori. Sitten Hallintopäällikkö Räikkönen. Ja nyt Suomussalmen Kuha. Maailman nopeimman kansan sietokyky uhkaa ylittyä. Tälle on saatava loppu.

Internet on tehnyt F1-selostajan epäkiitollisesta tehtävästä liki yliluonnollisen vaikeaa. Kaukana ovat ne päivät, jolloin Matti Kyllönen saattoi puhua kritiikittä miltei mitä vain yleisölle, joka oli vasta ottamassa autourheilun kuninkuusluokkaa omakseen. Tiedon valtatien ansiosta lähes jokaisen vastaanottimen takaa löytyy nyt kaltaiseni ”formulatietäjä”, joka ainakin kuvittelee olevansa selostuskopissa hikoilevia raukkoja paremmin ajan hermolla, eikä myöskään epäile sitä ilmoittaa.

Oskari Saari, MTV3:n valinta tälle epäkiitolliselle paikalle, on etenkin lähtökohtiinsa nähden selvinnyt tehtävästään suurimmilta osin tyydyttävästi. Myös hän on selvästi viettänyt aikaa näyttöpäätteen ääressä taustatietoa haalien ja salibandyselostajan virasta maailmaa kiertämään valittu sanaseppo onkin omaksunut kiitettävästi ainakin lajin tärkeimmät lainalaisuudet. Mika Salon kanssa ääneen päästessään Oskari on ajoittain jopa miellyttävää kuunneltavaa.

Riemu loppuu valitettavasti lyhyeen siinä vaiheessa, kun Pöllölaakson Papukaija kaivaa mielensä syövereistä esiin pienen, mutta sitäkin kuluneemman lempinimivarastonsa helmet. Formula 1 on parhaimmillaan synonyymi vauhdille ja vaarallisille tilanteille, mitä myös hurmostilan saavuttaneiden selostajien vertauskuvat ovat tähän asti kuvastaneet.

Selostuskopin Sofokles on kuitenkin päätynyt ristimään kaksi aikamme hurjimmista gladiaattoreista byrokratiakoneiston osasiksi, hallintopäälliköksi ja rehtoriksi. Liikanimet sopivat kantajilleen kuin paavi ehkäisykampanjan keulahahmoksi ja autoihin yhdistettynä tuovat kuulijan mieleen lähinnä kehä ykkösen ruuhkan, joka ei ole kovinkaan jännittävä, saati vauhdikas. Vaarakin on hieman erilaista kuin olemme tottuneet F1-sirkukseen yhdistämään.

Googlen ansiosta olen pätevä antamaan lyhyen biologian oppitunnin: kuha on noin 35 cm pitkä petokala, joka uiskentelee syvissä ja sameissa vesissä sekä munii paljon. Mikäli Mikrofonien Houdinin ei ole tarkoitus vihjailla uusimman formulatähtemme olevan mahdollisesti hieman väärässä paikassa, ei tämäkään yritys ole aivan napakymppi.

Kontrasti on valtava etenkin, kun vertaa Kyllöseen, verbaaliakrobaattiin vailla vertaa. Täysin puheen soljuvuuteen liittymättömistä asioista johtuen Mattia ei mielestäni pitäisi päästää lähellekään F1-selostamoa, mutta on pakko myöntää, että tunnelmanluonnin hän vauhtiin päästessään osaa. Saaren intoilua taas seuraa lähinnä myötähäpeän sekaisen epäuskon vallitessa.

Urheiluselostajista kun on puhe, lienee soveliasta jatkaa eräällä käytetyimmistä urheilukliseistä: pelaa vahvuuksillasi. Kyllönen on väärillä urilla heti, kun pitäisi puhua asiaa kohkaamisen sijaan, Saari taas välittömästi Matin reviirille eksyessään. Oskari kykenee hallintopäälliköt ja kuljettajien toiset nimet (luojan kiitos Enrique Antônio Langue de Silvério e Bernoldi kilpailee nykyään jossain muualla) unohtaessaan saamaan pulssin kohoamaan positiivisessakin mielessä ja sekoaa harvoin sanoissaan. Miksi siis viljellä eriskummallisia lempinimiä?

Oskari, tiedät mitä tehdä. Formulakansan mielenterveys on vastuullasi.

Sittemmin myös kirjoittaja on Oskarin ansiosta oppinut, miksi Heikki on Kuha. Ihan osuvaa, tunnustan.

Mainokset

3 kommenttia

  1. Heh :yläpeukku:

  2. Luin kaikki tekstit. Oikein hyviä.

    1. Kiitti! Seuraavaksi pyrin kirjoittamaan parempia!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: