”Maikkarin tiimi taantuu” – Arvioitavana MTV3:n F1-selostajat

Tämä on vaatimaton Urheilulehti-pastissi.

Keimola-blogin selostusanalyytikko Teemu, mitä mieltä olet MTV3:n formulaselostajien suorituksesta kuluneena kautena?

Valitettavasti suoritus oli liki ala-arvoinen. Yksi tapa mitata onnistumista on vertaaminen edellisiin vuosiin, ja niin omituista kuin se onkin, Maikkarin tiimi ei mene eteenpäin, vaan taantuu.

On syytä arvioida kukin tiimin jäsenistä henkilökohtaisesti. Miten näet Erkki Mustakarin onnistuneen?

Valitettavasti Mustakarista on tullut selostamon suurin ongelma. Paitsi, että Ekillä on vaikeuksia lukea kilpailun tapahtumia, on hän täysin sokaistunut omasta erinomaisuudestaan ja pitää itseään laittamattomana triviatiedon lähteenä. Valitettavasti tieto on liki poikkeuksetta joko väärää tai vanhentunutta, ja hän kertoo sen yleensä kuljettajan ja tallin välisen radiokeskustelun päälle.

Typerintä on se, että Mustakari luo ongelman, jonka piti olla jo ratkaistu. Monien muiden TV-yhtiöiden tapaan MTV3 ostaa Sean Kellyltä palvelun, jossa hän toimittaa reaaliaikaisesti tilastofaktoja sekä muuta lähetyksen kannalta relevanttia tietoa selostajien käytettäväksi. Selostajilla on siis käytössään työkalu, jonka avulla näyttää osaavalta ja ammattimaiselta, mutta Mustakari päättää silti luottaa muistiinsa, joka ei toimi.

Entä millainen oli Timo Pulkkisen suoritus?

Jäätävä. Pulkkinen on kiertänyt vuosia F1-varikoita kysymässä kahta kysymystä: miten kisa meni, ja mitä mieltä oot Kimistä. Pulkkisella on mittaamattoman pitkä kokemus moottoriurheilutapahtumien kommentoinnista, mutta varikkotoimittajan rooli on hänelle täysin väärä.

Vaikka olenkin optimisti ja tahdon uskoa Pulkkisen kokemuksella olevan käyttöä, ovat myös hänen selostuksensa olleet kamalaa kuultavaa. Timolle on uskottu GP2- ja GP3-selostajan vastuu, enkä parhaalla tahdollakaan voi sanoa kommentoinnin juuri auttaneen kilpailun seuraamisessa. GP2:n suhteen hän päätti alkukaudesta, että ohituksia tapahtuu liian vähän, ja tätä näkemystä hän uskollisesti toisti kilpailusta toiseen. Uskottavuutta näkökannalta vei hieman se tosiasia, että useammin kuin kerran ohjaaja leikkasi tiukkaan ohitustilanteeseen kesken ohitusten vähyydestä valittamisen.

Kaikkinensa Pulkkisen tyyli on varsin omituinen ottaen huomioon sen, että selostajan tehtävä on pitää katsojan mielenkiinto yllä. Suhtautuminen pikkuluokkien kilpailuihin samoin kuin F1-harjoituksiin Mustakarin kanssa on suorastaan hämmästyttävän kyynistä siihen nähden, että  moottoriurheilutapahtuman pitäisi olla jotain, mistä innostua. En ymmärrä, kuinka MTV3 voi sallia tämänkaltaiset suoritukset, kun toiminnan kannattavuus riippuu suoraan tuotteen kiinnostavuudesta.

Täyttikö Oskari Saari paikkansa?

Kyllä. Oskari hoitaa selostajan tehtävät niin hyvin kuin ne nykyisessä seurassa voi hoitaa. Hänen todellinen vahvuutensa ovat kuitenkin haastattelut, jotka hän hoitaa paitsi ammattitaidolla, myös hyvällä tilannetajulla. On ikävä fakta, että lähetykset piti joten kuten kasassa vain Oskari Saaren kyvykkyys ja paneutuminen.

Miten lähtisit ratkomaan selostuskopin umpisolmua?

Jonkun on viimein tajuttava, että Mustakarin aika osana F1-lähetyksiä on ohi. Lisäksi tiimi suorastaan huutaa osakseen Keke Rosbergin kaltaista, suorasanaista asiantuntijaa, joka pystyy poimimaan katsojan kannalta mielenkiintoisia yksityiskohtia ja sanoo sumeilematta mielipiteensä. Samoin tiimin rooleja olisi syytä miettiä uudelleen.

Kuka tämä asiantuntija voisi olla?

En tiedä. Mika Salo on parhaimmillaan kykenevä tehtävään, mutta valitettavasti hän ei seuraa F1-sarjaa yhtä tarkasti kuin Rosberg aikanaan. Lisäksi jonkun olisi kyettävä laittamaan Salolle vastaan silloin, kun hänen tarinansa karkaavat liian hurjiksi. Valtteri Bottas olisi kuulemma paikalla joka kisassa…

Entäs ne roolit?

Mikäli hyvä henkilö asiantuntijan tehtävään löytyy, lähtisin rohkeasti kokeilemaan Timo Pulkkisen rahkeita F1-selostajana. Tällöin Oskari Saari saisi loistaa varikolla. Hyvän vahvistuksen löytäminen selostamoon on kuitenkin ensiarvoisen tärkeää.

Toivoakseni tavoitin sihvosmaisen otteen, vaikken käyttänytkään sanaa pelikirja.

 -Johtava-

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: