Lapsuuden sankarille

Tietänette, miten lapsuusajan idoliin yleensä suhtaudutaan. Ihailu on parhaimmillaan (tai kenties sittenkin pahimmillaan) täysin kritiikitöntä, ja tuolla sankarilla nähdään olevan liki yli-inhimillisiä ominaisuuksia. Jos kokemus on tarpeeksi syvä, voi idoli olla fanilleen sokea kohta vielä aikuisenakin, tai näin olen ainakin selittänyt itselleni sen, että täysikasvuinen ihminen seuraa Britney Spearsin uraa ja elämää.

Minullakin oli penskana sankari. Teille voi tulla yllätyksenä, että hän oli kilpa-ajaja. Kun hän puri TV:ssä huulta toistuvien vastoinkäymisten keskellä, minäkin purin. Puren muuten yhä liki jatkuvasti, ja se näyttää melko hölmöltä. Opettajat ja lähipiirini olisivat varmaankin arvostaneet, jos olisin edes kerran piirtänyt jotain muuta kuin tyylilajiltaan hyvinkin abstraktin mukaelman sankarini kilpa-autosta. Myöhemmin suhtautumiseni lientyi hieman, mutta aivan kuin Britney-fanille laulajattaressa, minulle tuossa kilpa-ajajassa oli yhä sitä jotain.

Puolisentoista vuotta sitten tapahtui veneonnettomuus, jossa minun sankarini osoitti olevansa ihminen, eikä kovin erikoislaatuinen sellainen. Tänään asia on ajankohtainen siksi, että hänelle on luettu tuomio, kaksi vuotta ja neljä kuukautta ehdotonta vankeutta. Tuomion osuvuus, tapahtumien tarkka kulku tai jatkokäsittelyn seuraukset ovat minulle sivuseikkoja. Tuntuu kuin minut olisi petetty.

Minun sankarini Jyrkin, jonka uran vaiheet tunnen paremmin kuin liki kukaan muu, olisi pitänyt tietää paremmin. Jyrki oli menettänyt parhaan ystävänsä liikenneonnettomuudessa jonkun toisen piittaamattomuuden tähden. Jyrki oli joutunut kertomaan suru-uutisen tuon ystävän raskaana olleelle vaimolle. Jyrki itse oli käynyt lähellä kuolemaa vakavan onnettomuuden vuoksi. Lisäksi Jyrki oli mukana useissa liikenneturvallisuuskampanjoissa varusmiesaikojensa lomamatkojen vaaroista kertoneesta tietoiskusta alkaen aina viime vuosiin asti.

Kilpa-ajajan julkisuuskuva on vaaroista piittaamattoman huimapään, mutta tosiasiassa menestyksekäs kilpa-ajaja on riskienhallinnan ammattilainen. Hyvän kilpa-ajajan täytyy sekunnin murto-osassa sekä arvioida riskit että tehdä niiden mukainen päätös. Toisaalta hyvä kilpa-ajaja osaa arvioida monimutkaisiakin tilanteita ennalta ja toimia niiden mukaisesti. Jyrki ei osannut, vaikka oikean ratkaisun piti olla itsestäänselvä. Ehkä nyt tiedän, miksei Jyrki menestynyt kerran näyttämiensä kykyjen arvoisesti.

Tänään olen kateellinen Britneyn faneille. Minulla ei ole enää sankaria.

Mainokset

3 kommenttia

  1. Hyvä kirjoitus Teemu, kuten yleensäkin!

    Toivottavasti jaksat jatkaa blogin kirjoittelua, vaikka kommentteja ei pahemmin meiltä lukijoilta tänne blogin puolelle vielä ole pahemmin tippunutkaan.

  2. Hienoa, yritän kirjoittaa tätä tekstiä kolmatta kertaa.

    Syvästi liikutuin tekstistäsi. Raskaat fiilikset täälläkin JJ:n puolesta. Joskus otamme tähtemme liian henkilökohtaisesti, ja heidän ”petturuutensa” saattaa koskettaa enemmän kuin ystävän.

    1. Itse asiaan en osaa sanoa yhtään enempää, mutta tahtoisin onnitella onnistumisestasi jo kolmannella yrityksellä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: