Top 4: suomalaiset Indycarissa

Selvennettäköön, että järkevää tai ei, lasketaan CART- ja ChampCar-sarjoissa ajetut kilpailut nykyisin virallisesti osaksi Indycar-historiaa.

4. Juho Annala

Viimeisin suomalainen Indycar-ympyröissä oli Juho Annala, joka ajoi ChampCarin jäähyväiskilpailussa Long Beachissa 2008. Kilpailu oli Annalan ensimmäinen isossa formulaluokassa, mihin nähden hän suoriutui kunniakkaasti. Aika-ajoissa sijoitus oli viimeinen, mutta kilpailussa vauhti oli rohkaisevaa jarrujen pettämiseen saakka.

Ikävä kyllä kilpailu jäi myös Annalan viimeiseksi isolla formulalla. Tarkoitus oli kasata budjetti juuri yhdistyneeseen Indycar-sarjaan, mutta ulkopuolisen silmin taustalla ei kaikki ollut aivan kunnossa. Manageri Max Söderström, mies sellaisten yritysmaailman menestystarinoiden kuin GSM Suomi, Evia ja Viherjuuri takana, ei ollut täysin ajan tasalla Indycar-skenen suhteen. Asiasta käytiin aikanaan melko lämpimäksikin muodostunutta keskustelua.

Juho on sittemmin siirtynyt ralliin, jossa on tullut myös tuloksia. Lahjoista tämä epäonnistuminen ei ollut kiinni.

3. Mika Salo

Mika Salo piipahti viime henkäyksiään vedelleessä CART-sarjassa neljän kilpailun ajan vuonna 2003. Craig Pollockin PK Racing –tallissa kilpaillut Salo ajoi kolmasti pisteille ja nousi palkintopallille toisessa kilpailussaan Miamissa.

Jatko CARTissa oli aluksi Salon suunnitelmissa, mutta sarjan mentyä konkurssiin ajatukset muuttuivat. Lisäksi hän oli varsin haluton kilpailemaan ovaaleilla, joita hän tuolloin piti liian vaarallisina.

2. JJ Lehto

Ainoa täyden CART-kauden ajanut suomalainen on JJ Lehto, joka vietti kauden 1998 Carl Hoganin tallissa. Tallivalinta ei osunut aivan nappiin; manageri Keke Rosberg tunsi Hoganin Can-Am-ajoiltaan 1980-luvun vaihteesta, mikä auttoi sopimuksen teossa, mutta oli huono tae tiimin toimivuudesta. Auto oli koko kauden käytännössä sponsoriton, mikä näkyi vauhdissa. Myös henkilöstö vaihtui alvariinsa – kisainsinööri, kilpailijan tärkein tukipilari, ehti vaihtua kolmesti.

Tulokset jäivät melko laihoiksi ja tavoitteena ollut vuoden tulokkaan titteli saavuttamatta. Ovaaleille kotiutuminen osoittautui haastavaksi erityisesti siksi, ettei tallissa ollut toista kuljettajaa, jolta ovaaliajon niksejä oppia tai johon omaa edistymistään verrata. Parhaaksi suoritukseksi jäi Surfers Paradisen katuratakilpailun viides sija.

Yhteistyön oli tarkoitus jatkua 1999, mutta Hogan valitsi rahapulan pakottamana toisin ja irtisanoi JJ:n Helio Castronevesin rahojen tieltä. Jos JJ jonkinlaista oikeutusta haki, tuli se vuoden lopussa – Castroneves ei koskaan maksanut luvattuja taaloja, vaan Hogan joutui jälleen rahoittamaan talliaan omasta pussistaan, ja kauden päättyessä se lopetti toimintansa.

1. Tero Palmroth

Vain yksi suomalainen on koskaan osallistunut Indianapolisin 500 mailin ajoon. Hän on Tero Palmroth, kenkätehtailija Pertti Palmrothin poika, joka pääsi mukaan kilpailuun kaikkiaan neljä kertaa kausien 1988 ja 1991 välillä. Palmroth selvisi maaliin saakka kerran, vuonna 1990, 12. sijalla.

Suoritus ei kuulosta erityisen kovalta, mutta Palmroth selvisi mukaan Indyyn neljä kertaa peräkkäin aikana, jolloin kilpailuun pääsy oli vielä saavutus – noina vuosina karsiutuneiden listalta löytyi mm. useampikin entinen Indy 500 -voittaja. Tämän kaiken hän teki verrattaen erittäinkin vaatimattomalla moottoriurheilukokemuksella.

Palmroth yritti mukaan kilpailuun vielä 1994 ja 1995 siinä onnistumatta. 1996 hänen piti ajaa John Menardin tallin Lolaa, mutta Menardin ykköskuski, paalupaikan jo varmistanut Scott Brayton kolaroi Palmrothille varatulla autolla harjoituksissa ja menehtyi. Kolariin päättyi myös Palmrothin autourheilu-ura.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: