Jarno lähti, kolme yllättyi – miten käy Heikin kera Vitalin?

Kuljettajan vaihtuminen testikauden ollessa jo käynnissä ei ole kaikkein tavallisin tapahtuma. Jarno Trullin kohdalla merkit olivat kuitenkin ilmassa jo pitkään.

Kun viime syksynä ilmoitettiin Jarno Trullin solmineen Caterhamin kanssa sopimuksen kaudesta 2012, oli tiedotteen sävy erikoinen. Sopimusta vain kerrottiin jatketun, mutta missään kohdin ei mainittu, että Jarno todella ajaisi kilpaa. Tiedote olisi sinällään melko merkityksetön yksityiskohta, mutta talven aikana kävi selväksi, että italialaiskuskin korvaamisesta käydään keskusteluja.

Nuo keskustelut paljasti Daniel Ricciardo, joka viime joulukuussa myönsi olevansa tyrkyllä Caterhamin toiseen autoon. Tilannehan oli se, että Red Bullilla oli neljä kuljettajaa kahteen Toro Rosson autoon, ja ensimmäinen suunnitelma oli pitää kuljettajista kolme ostamalla yhdelle paikka muualta. Toro Rosson ongelma ratkaistiin lopulta vaihtamalla molemmat kuljettajat, mutta Ricciardon paljastuksen jälkeen oli selvää, että Trullin paikka oli myynnissä.

Ei ollut suuri yllätys sekään, että juuri Vitali Petrov on Trullin korvaaja. Se, mihin Ricciardon ja Caterhamin neuvottelut katkesivat ei ole tiedossa, mutta tallin väitetään pyytäneen varsin isoa rahasummaa. Petrovilla taas on varikon syvimmät taskut, mutta maksuaikojen noudattaminen on ollut ajoittain haaste. Tämä selittänee viivästyksen Trullin sopimuksen purussa – kyseessä ovat viimeiset hetket tämänkaltaisen vaihdon järkevään toteutukseen. Mitä Jarnon kohtaloon tulee, niin en usko tilanteen tulleen hänelle lainkaan yllätyksenä, siksi erikoinen sävy tallin viestinnässä on hänen suhteensa koko ajan ollut.

Petrov on etenkin lompsansa pulleuteen nähden kelpo ratinpyörittäjä. Renault sai viime vuonna paljon sapiskaa päätöksestään antaa Nick Heidfeldille monoa, ja erityisen suosittu argumentti oli vertailu Heidfeldin ja Petrovin pistepussin välillä kauden loppuessa; Vitali löi tallikaverinsa vain kolmella pisteellä ajettuaan kahdeksan kilpailua enemmän. Kriitikoilta jäi huomaamatta, että Heidfeldin lähtiessä Petrov oli hänestä vain kahden pisteen päässä ja Renault’n iskukyky jo täydessä syöksykierteessä. Nickin kohtaloksi koitui se, että tiimi näki pahaisen maksukuskin pystyvän samaan kuin yksinomaan taidoillaan työhön palkattu ammattilainen.

Heikki Kovalaiselle tallikaverin vaihtuminen merkinnee onnistumista ainakin yhdessä tavoitteessa. Heikki rummutti jo viime vuonna varsin ehdottomin sanankääntein sen puolesta, että kilpakuljettajien on ajettava molemmat perjantain harjoitusjaksot. Trullin vaihtumisen Petroviin pitäisi kaiken järjen mukaan johtaa siihen, että Caterhamilla on vastaisuudessa suomalainen ykköskuski, ja testikuljettaja Giedo van der Garde ajaa hänelle luvatut harjoitusjaksot Petrovin autolla.

Jos arvaus Heikin asemasta osuu oikeaan, tulee lisääntyneen luoton mukana tietenkin myös vastuuta. Viimevuotisilla otteillaan Kovalainen on tallissa kovassa kurssissa, joten tilanne ei varsinaisesti ole sama kuin Heidfeldilla – Nickiltä odotettiin näyttöjä välittömästi. On kuitenkin selvää, ettei tässä yhteistyössä ole sopivaa alistua venäläisvallan alle.

Kaikkiaan Petrov on melkoisen erikoinen tapaus. Harva on kiertänyt maailman pikkuformulaluokat yhtä pitkän kaavan mukaan, ja vielä harvempi huippukuski on aloittanut uransa Lada Cupissa. Viime kaudeksi hän otti huiman harppauksen erityisesti tasaisuudessa, mutta otteissa on yhä hankalasti ennustettavaa ailahtelevaisuutta.

Venäläistoivon entinen tallipäällikkö Eric Boullier paljastaa usein asioita, joita muut eivät hänen asemassaan kertoisi, ja erityisen kiehtova oli hänen huomionsa Petrovista: siinä missä kilpa-ajaja on yleensä hyvinkin määrätietoinen ja kurinalainen yksilö, tarvitsee Vitali apua velvoitteistaan selvitäkseen ja päivittäiset askareensa hoitaakseen. Toivoa sopii, että Vitalin erityispiirteet ymmärretään myös Caterhamilla.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: