Arkistojen aarteita: Mestarin viimeinen päivä

Ayrton Senna täyttäisi tänään 52 vuotta.

Vapunaatto 1994, Imola. Enzo E Dino Ferrarin F1-rata Italian Imolassa on kaaoksen vallassa. Hetkeä aiemmin Roland Ratzenbergerin veltto ruumis nostettiin pois Simtek-Fordin rippeistä. Varikolla Gerhard Berger tärisee motorhomessaan. JJ Lehto itkee.

Hälinän keskellä jää lääkintäkeskuksen luona liikkuva tummanpuhuva hahmo vähemmälle huomiolle. Hermostunut mies kävelee keskuksen portille tarkoituksenaan mennä sisälle rakennukseen, mihin portilla odottava vartija ei kuitenkaan anna lupaa. Lyhyen, mutta kovaäänisen keskustelun jälkeen mies luovuttaa ja kiertää keskuksen taakse. Kun kukaan ei näe, loikkaa tunkeilija aidan yli ja lähtee kohti keskuksen ovea.

Ratzenbergerin tila näyttää toivottomalta. Lääkintäkeskuksen teho-osastolla kaikki voitava valloittavan itävaltalaisen pelastamiseksi on tehty. Helikopteri laitetaan valmiiksi kuljettamaan lääkinnällisen avun ulottumattomissa oleva potilas läheiseen Maggioren sairaalaan. Sarjan turvallisuudesta viime kädessä vastaava Sidney Watkins on typertynyt. Ensimmäinen kuolonkolari F1-tapahtumassa 12 vuoteen on tosiasia.

Äkkiä muut havahduttavat Watkinsin. Tunkeilija on ovella. Watkins tunnistaa miehen ja kieltäytyy päästämästä tätä sisään, mutta kertoo tälle tilanteen. Seuraavassa hetkessä tunkeilija nojaa tohtorin olkapäätä vasten ja alkaa itkeä.

”Ayrton, mikset vain lopeta?” Watkins kysyy. ”Mitä muuta sinun tarvitsee tehdä? Olet kolminkertainen maailmanmestari, olet selvästi paras kuljettaja. Lopeta tämä touhu, lähdetään kalaan.”

Yhtäkkiä mies on jälleen rauhallinen.

”Sid, on asioita, joita emme voi hallita. En voi lopettaa. Minun täytyy jatkaa.”

Ayrton Senna on uuden tilanteen edessä. Koko hänen F1-uransa aikana ei kuljettajia ole kilpailuviikonlopun aikana kuollut. Senna on aina reagoinut onnettomuuksiin vahvasti: Martin Donnellyn kolaroidessa pahasti Jerezissä vuonna 1990 tuli hän vaivihkaa kolaripaikalle ja oli taustalla tarkkailemassa tohtorien työtä. Erik Comas’n kolaroitua Spassa oli Senna ensimmäisenä paikalla ja tukemassa ranskalaisen niskaa kun apu saapui. Perjantaina hän oli Rubens Barrichellon vieressä tämän tullessa tajuihinsa.

Tämä onnettomuus saattaa Sennan kuitenkin lähes tolaltaan. Illallisella kuntovalmentajansa Willi Dunglin kanssa Ayrton nauttii täysin tapojensa vastaisesti lasin viiniä.

”Tällä hetkellä en tunne oloani kotoisaksi Formula ykkösissä”, hän kertoo Dunglille.

Illalla hän soittaa kyynelissä tyttöystävälleen Adriane Galisteulle. Huolimatta siitä, mitä hän sanoi aiemmin päivällä hyvälle ystävälleen Watkinsille, kertoo hän nyt, ettei halua enää jatkaa.

Aamulla kuljettajien kokouksessa pidetään minuutin hiljaisuus Ratzenbergerin muistolle. Kokouksessa Senna ottaa esiin uuden säännön turva-auton käytöstä: Senna pelkää, ettei auto vie letkaa riittävän lujaa, jotta rengaspaineet pysyisivät riittävän korkeina. Samassa yhteydessä hän, Michele Alboreto, Michael Schumacher ja Gerhard Berger puhuvat kuljettajien yhdistyksen GPDA:n uudelleenperustamisesta. Tilaisuuden jälkeen lähes kaikki kuljettajat käyvät taputtamassa brasilialaista olkapäälle ennen poistumistaan.

Aamun harjoituksissa ranskalainen TV-kanava TF1 käyttää kolminkertaista maailmanmestaria kommentaattorinaan muutaman kierroksen ajan. Senna yllättää kaikki perinpohjaisesti: ”Haluaisin toivottaa tervetulleeksi vanhan ystäväni, Alain Prostin. Kertokaa hänelle, että kaipaamme häntä erittäin paljon.” Prost on paikalla Imolassa TF1:n kommentaattorina.

Kilpailun ensimmäiset kierrokset ajetaan turva-auton takana Lehdon ja Pedro Lamyn starttikolarin vuoksi. Senna ei ole tyytyväinen turva-auton pitämään vauhtiin ja tekee sen myös selväksi tälle eleillään. Kuljettaja, Max Angelelli, on tarpeeksi kyvykäs tehtävään, mutta auto ei ole samalla tasolla. Opel Vectran jarrut ovat vakiot ja moottori liian puhditon viemään autoa tarpeeksi nopeasti ylämäkeen Aque Mineralin jälkeen.

”Se oli painajainen”, kertoo Angelelli myöhemmin.” Senna elehti voimakkaasti, että minun pitäisi mennä nopeammin — Näin, että hän oli vihainen ja hermostunut, mutten voinut tehdä mitään!” Senna ilmaisee tyytymättömyytensä voimakkaasti myös varikolle ja kertoo huolensa rengaspaineiden ja -lämpöjen laskemisesta.

Kuudennelle kierrokselle lähdettäessä turva-auto poistuu viimein radalta ja sinivalkoinen Williams lähtee vetämään letkaa. Seuraavalla kierroksella auto jatkaa matkaansa suoraan Tamburello -kaarteessa. Ripustuksen osa lävistää Sennan kallon. Miljoonat ihmiset näkevät hänen makaavan liikkumatta autossaan. BBC-kanava tekee ainoan oikean ratkaisun ja alkaa näyttää jotain muuta, Suomen MTV3 taas ei. Kommentaattori Keke Rosberg lähtee ovet paukkuen studiosta.

Sid Watkins tajuaa heti paikalle tultuaan tilanteen vakavuuden. Vaikka Sennalla onkin heikko pulssi, näkee Watkins ystävänsä silmistä, ettei mitään ole tehtävissä. Jälleen lähtee helikopteri kohti Maggiorea. Laitetaan jakoon: päävamma.

Sairaalassa Watkinsin diagnoosille saadaan varmistus; mestarin aivosähkökäyrä kertoo, ettei toivoa enää ole. Paikalle saapuvat Sennan veli Leonardo ja manageri Julian Jakobi. Myös kilpailun kesken jättänyt Berger hankkiutuu sairaalaan. Watkins itse pääsee sairaalaan vasta kilpailun loputtua, mutta toteaa saman kuin muutkin: toivoa ei enää ole. ”Ayrton oli peitetty vihreällä liinalla, joka jätti osan hänen otsassaan olleesta haavasta näkyviin”, kertoo Berger myöhemmin. ”Minusta käsi ja jalka, jotka pystyin näkemään, olivat kuin olisivat kuuluneet kuolleelle miehelle. Kaksi tai kolme lääkäriä työskenteli haavan kanssa, emmekä olleet varmoja, oliko hän elossa.”

Kello 18:40 Ayrton Senna julistetaan kuolleeksi. Mestari on poissa.

Epilogi

Monaco, 15.5.1994. Kaikki on valmista Monte Carlon GP:n lähtöä varten. Lähtöruudukon ensimmäisessä rivissä ei kuitenkaan ole autoja. Niiden paikalla lepäävät jättikokoiset Brasilian ja Itävallan liput, sekä F1-sirkuksen kuljettajat. Nuoret brasilialaiset Christian Fittipaldi ja Rubens Barrichello pitävät käsissään Brasilian lippua, jonka keskellä on Sennan kuva ja teksti ”Adeus Ayrton”.

Los Angeles, 17.7.1994. Brasilia juhlii jalkapallon maailmanmestaruutta Rosebowl-stadionilla. Kesken juhlien maailmanmestaruusjoukkueen pelaajat kaivavat esiin sinikeltaisen kankaan, jossa lukee: ”Ayrton Senna ja me voitamme yhdessä. Ja silloin maailma on meidän!”

Mestari on poissa, mutta muistot elävät.

Mainokset

Yksi kommentti

  1. Lisättäköön, että tällä kirjoituksella on kuulemma itketetty pikkutyttöjä, ja muun muassa siksi se on yhä paras kirjallinen tuotokseni koskaan. Eteenpäin on siis menty.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: