Vettelin rangaistus Monzassa

Kovin ihmeissäni olen seurannut kohua, jonka Sebastian Vettelin saama rangaistus Fernando Alonson kiilaamisesta on synnyttänyt. Suomen media on kilpaa julistanut, kuinka Alonso selvisi ”identtisestä tilanteesta” rangaistuksetta viime vuonna. Fanien joukosta taas kuuluu syytöksiä tuomariston (jäseninä italialainen ja espanjalainen) kotiinpäinvedosta ja ainaisesta Ferrarin suosimisesta. Kiihkossaan he ovat jättäneet huomaamatta, etteivät tilanteet olleet alkuunkaan identtiset.

Vettelin sunnuntaisen ja Alonson vuoden takaisen liikkeen välillä on kolme merkittävää eroa:

  • Vettel tuli 2011 Alonson rinnalle aiemmin kuin Alonso nyt
  • Alonso jätti 2011 Vettelille enemmän tilaa, jota tämä ei ylireagoinnistaan johtuen täysin käyttänyt
  • Vettelin auton incar-kamerakuvasta näkyy selvästi, kuinka hän katsoo peiliin ja suoristaa linjaansa juuri, kun Alonso on tulossa rinnalle

Ratkaiseva ero tilanteiden välillä on juuri siinä, että Alonso pääsi Vettelin rinnalle vasta myöhemmin kaarteessa. Tämä kun antoi syyn epäillä, ettei Vettel nähnyt kilpakumppaniaan, vaan jatkoi ajolinjaa pitkin. Kuvanauhan perusteella on kuitenkin täysin selvää, että Vettel havaitsee Alonson peilistään.

Kuvailemani tilanne näkyy videolla, joka toivottavasti pysyy saatavilla, viiden ja seitsemän sekunnin välillä. Vettelin liike kohti Alonsoa on selkeä ja jopa hitusen kömpelö. Mika Salo (jota on kehuttava suoraselkäisyydestä siinä, että myönsi ensimmäisen tulkintansa olleen virheellinen) kertoi blogissaan tuomariston harkinneen jopa suurempaa rangaistusta, mikä on kuvan perusteella helppo uskoa.

Voidaan toki kysyä, miksei Alonsoa rankaistu 2011. Hän ei kuitenkaan tehnyt selkeää ohjausliikettä kohti Vetteliä, minkä lisäksi on huomioitava, että sääntötulkintaa ohitustilanteissa on pyritty sittemmin tarkentamaan kiilaamisen kitkemiseksi.

On vaikea nähdä, millä perustein Vettelin rangaistus kyseenalaistetaan.

Mainokset

Yksi kommentti

  1. Littipeukku!

    Liityn Salon kanssa samaan kerhoon.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: