Tuolileikki 2013 sekä Lewisin ja McLarenin uudet haasteet

Oli selvää, että F1-tallipaikat määräävässä tuolileikissä musiikki loppuu sillä hetkellä, kun Lewis Hamilton tekee päätöksen tulevaisuudestaan. Lewisin päätös jättää kasvattikotinsa McLaren Mercedesin tähden vaikuttaa ensi ajatuksella typerältä, mutta on toisaalta erittäin perusteltu. McLaren taas yllätti nopeudellaan Hamiltonin korvaajan valinnassa. Tallin historia latinokuljettajien kanssa on värikäs, joten pienenä yllätyksenä Sergio Perezin valintaa täytyy pitää.

Formula 1 -historiassa lähtö kärkitallista muualle kuin toisen voittajan riveihin on osoittautunut onnistuneeksi liikkeeksi vain harvoin. Jacques Villeneuvelta siirto B.A.R:lle vei hitaasti arvostuksen ja lopulta paikan kuninkuusluokassa. Niki Lauda poistui Ferrarilta Brabhamille, ja niin ikävä kokemus oli, että se johti väliaikaiseen lopettamiseen. Michael Schumacher onnistui omassa haasteessaan rakentaa Ferrarista mestaritalli, mutta hänellä oli käytössään resurssit, jollaisia Lewis ei näillä näkymin Mercedesillä saa. Saksalaisvalmistaja ei ainakaan vielä ole lähtenyt hakemaan voittoa törsäämällä, vaan on pyrkinyt haastamaan valtaapitävät heidän omilla aseillaan. Toistaiseksi tämä ei ole onnistunut.

Puhtaasti suorituskyvyn perusteella Hamiltonin siirtoa onkin mahdotonta perustella. Hän jättää tallin, joka kaikkine vikoineenkin on käytännössä aina mukana mestaruustaistossa, jolla on kykyä kääntää katastrofaalisetkin epäonnistumiset auton kanssa voitoiksi jopa kauden sisällä. Mercedes puolestaan ei Brawn-vuoden tupladiffuusoriin perustuneen triumfin jälkeen ole näyttänyt mitään, mikä antaisi olettaa tallin olevan matkalla mestariksi. Ainoastaan McLarenin ajoittain huvittavat mittasuhteet saava kyky ampua itseään jalkaan luotettavuuden ja taktiikkaprosessien suhteen puhuu tallista poistumisen puolesta, mutta silloinkin vaihtoehdon tulisi olla nyky-Mercedesiä uskottavampi.

Lewisin itsensä kannalta siirto on minusta kuitenkin erittäin perusteltu. 27 vuoden ikään ehtineeltä mestarilta on täysin perusteltua odottaa kypsyyttä, mutta hän käyttäytyy yhä kuin kakara. Oli kyseessä sitten täysin epäonnistunut Ali G -vitsi tai tallin telemetriatietojen vuotaminen Twitterissä, on selvää, ettei Hamilton ole henkilönä kasvanut niihin mittoihin, joita hänen työnsä väistämättä vaatisi.

Kasvuun tämä siirto tarjoaa oivan mahdollisuuden. McLarenilla Lewisia on aina paapottu, hänen on annettu paiskoa leluja ja olla ääliö. Talli on suhtautunut kasvattiinsa kuin tämä olisi yhä se sama kirkassilmäinen karting-kuljettaja, jota Ron Dennis 15 vuotta sitten päätti tukea. Mercedesillä Hamiltonin on pakko miettiä omaa asemaansa uudestaan, eikä hänen käytöstään missään tapauksessa tulla katsomaan sormien läpi samalla tapaa kuin hyvin henkilökohtaisen suhteen suojattiinsa solmineet McLaren-pomot tekivät.

Lisäksi on huomioitava se, että 2014 tallien välisten voimasuhteiden on perusteltua odottaa heittelevän merkittävästi uusien moottorisääntöjen myötä. Se on Hamiltonin ja Mercedesin suuri mahdollisuus.

Sergio Perezin McLaren-siirto on ehditty tulkita vastaavankaltaiseksi Ferrarin höynäytykseksi kuin Kimi Räikkösen kaappaus vuosikymmen sitten. Olen vahvasti eri mieltä; vaikka Checo on taitojaan useaan otteeseen väläytellyt, ei nyt puhuta Räikkös-luokan kyvystä. Ferrarilla oli sekä perusteet että varaa päästää Perez muualle.

Erityisesti on tarrattu Luca Montezemolon lausuntoon, jonka mukaan Perez on liian kokematon Ferrarille. Asiassa on hitusen perää sikäli, että talli on varmasti armottomin paikka F1:ssä niin sisäisen valtapelin kuin ulkoisen paineenkin johdosta. Todelliset syyt olla palkkaamatta Checoa lienevät kuitenkin muualla. Ensinnäkin Ferrari kaipaa Fernando Alonson rinnalle tasaisuutta, mutta Perezin näytöt ovat pikemminkin väläyksiä tuloksien ollessa melkoisen epätasaisia.

Toinen potentiaalinen ongelma koskee tallin harmoniaa. Brittitoimittajat ovat nähneet Perezissä merkkejä ylpistymisestä, mitä näkemystä Montezemolon lausunnot ovat tukeneet. Asennoitumisessaan Checoa on verrattu jopa Nelsinho Piquet’hen, ja vaikka kukkoilu jäisikin väliaikaiseksi, ei Alonso ole yleensä reagoinut kovinkaan hyvin tallin sisäiseen eripuraan. Skenaariota, jossa Perezistä olisi haastamaan Fernando muutamassa kilpailussa kauden aikana kera ydinräjähdyksen aiheuttavan tallimääräyskeskustelun, ei ole kovinkaan hankala kuvitella. Ferrarilla ei ole mitään syytä ottaa moista riskiä, kun muitakin vaihtoehtoja on saatavilla.

Samoista syistä McLaren on Perezille juuri oikea paikka. Epätasaisuus on vaivannut koko Sauber-tallia, eli kuskin osuutta ongelmaan on hankala haarukoida, mutta jos ylimääräisiä särmiä on, lienee brittitalli mitä parhain ympäristö niiden hiomiseen. Tämän kauden suorituksilla mahdollisuus on eittämättä ansaittu, ja on helppo toivoa tämän yhteistyön onnistuvan.

McLarenin ratkaisua täytyy pitää silti hieman yllättävänä. Tarjolla oli myös McLaren-muottiin sopivampia, kyntensäkin näyttäneitä urhoja, kuten molemmat Force India -kuljettajat. Martin Whitmarshin aikana talli on kuitenkin ilahduttavasti pyrkinyt eroon jäykästä ja harmaasta julkikuvastaan, mistä Checon palkkaus on jälleen yksi esimerkki.

Onnistui Perez tai ei, jättää Lewisin lähtö McLarenin rammaksi. Tallilla oli Hamiltonissa ja Jenson Buttonissa sen tasapuolisuutta korostavaan toimintatapaan laittamattomasti sopinut kaksikko – jänis ja kilpikonna saatettiin käytännössä kilpailussa kuin kilpailussa kannustaa tekemään omaa parasta suoritustaan vailla pelkoa siitä, että tallin täytyisi pohtia intressiristiriitoja. Lewisin kykyä saada autosta kuin autosta irti kaikki mahdollinen tullaan Wokingissa ensi vuonna kaipaamaan.

Mainokset

3 kommenttia

  1. Tästä tuli samantien yksi mun suosikkiteksteistäni täällä. Oivallisia pohdintoja. Jälleen kerran pelkään, että olet oikeassa. Itsehän pidän Perezin päästämistä Mäkille Montezemolon uskomattomana typeryytenä.

    Ja se saa tietenkin Alonson aika nöyryyttävään vauva-valoon, että hänen tallitoverinsa täytyy valikoida tarkasti…

  2. Onko muuten Mersun sitoutumisesta sarjaan mitään tietoa/huhua? Lewisin palkkaaminen toki kertois, että yritystä on. Ens vuosi tuskin on kovin ruusuinen, mutta tiedä sitte pitemmässä juoksussa. Hamiltonin pitää vaan hallita lanttunsa paremmin.

    1. On siitä. Ovat ymmärtääkseni sitoutuneet ihan vasta vuoteen 2017 asti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: