Kirja: Ikuisesti nuori – Jarno Saarista etsimässä

Idolin merkitys ihmiselossa lienee lähtökohtaisesti se, että tämän kautta voi elää jotain, mihin ei itse pystyisi. Isälleni yksi noista sankareista on ollut Jarno Saarinen, ja siksi nimessä on aina ollut taikaa myös minulle.

Alkuun on syytä kerrata niitä tekoja, jotka nostivat Jarno Saarisen maailmanmaineeseen 1970-luvun alussa. Yamahan suomalaisen maahantuojan tarjoamilla moottoripyörillä hän taisteli yksin TT-ajojen MM-sarjassa MV Agustan tehdastallia ja vuosikaudet voittamattomana pidettyä Giacomo Agostinia vastaan. Mekaanikko, manageri, tiimipäällikkö, kaikki nämä tehtävät Jarno hoiti itse. Ainoa apukäsi oli erottamattomasti mukana kulkenut vaimo Soili.

Autourheilusta verrokkeja hakien insinööri Saarisessa yhdistyivät Mark Donohuen tekninen osaaminen, Keke Rosbergin tavoitteellisuus ja Mika Häkkisen lahjakkuus. Kuten niin monet muutkin moottoriurheilun sankaritarinat, täydellisti myös Jarnon legendan uhrauksista suurin Monzassa 1973.

Ihmisen tuon magiikan takana pyrkii vangitsemaan Arto Terosen kirjoittama kirja ”Ikuisesti nuori – Jarno Saarista etsimässä”. Teronen on todellinen toimittajaveteraani, Urheilulehden loiston aikojen päätoimittaja, joka nykyisin toimii Yle Urheilun tuottajana. Nippeleitä tai teknisiä detaljeja etsivä saa pettyä – Suomen Urheilumuseosäätiön kustantama teos pyrkii kertomaan tarinan, ja siihen tehtävään Teronen on oiva valinta. Suomalaisista moottoriurheilukirjoittajista poiketen hänellä on sekä halua että kykyä sijoittaa asioita laajempaan mittakaavaan ja tuoda ne siinä esiin.

Apunaan Terosella on ollut joukko Saarisen läheisiä ja kilpakumppaneita, heistä tärkeimpänä Jarnon leski Soili Karme, josta väistämättä kehkeytyy tarinan toinen sankari. Kirjan nimen mukaisesti Jarnon ytimen löytäminen muodostaa kantavan teeman, ja tehtävä kuvataan matkana, jossa paitsi annetaan ääni päähenkilön aikalaisille, myös kuvataan kattavasti kohtaustilanteita heidän kanssaan. Valinta on onnistunut, eikä ratkaisu koskaan jätä pälleliimattua vaikutelmaa. Jonkin verran toistoa päätös väistämättä aiheuttaa, mutta tämäkin ongelma on ratkaistu pääosin hyvin.

Myös Teronen käyttää tarpeen vaatiessa verrokkina suomalaisille tuttuja autourheilun suurhahmoja. Valinta toimii luettavuuden kannalta mainiosti, mutta pedantti autourheilufanaatikko löytää viittauksista asiavirheitä. Muutoin kirja vaikuttaa taustatyöltään ensiluokkaiselta; ristiriitoihin ja yleisiin väärinkäsityksiin Jarnon tarinassa on erityisesti paneuduttu sekä pyritty antamaan mahdollisimman kattava kuva siitä, mitä todella on tapahtunut.

Saarisen tarinasta tekee kiehtovan sen ällistyttävyys, mutta samalla se on kirjoittajan suurin ongelma. Jarno kuvataan yleisnerona, viimeiseen asti lojaalina ja vastuuntuntoisena sankarina, jonka ainoa heikkous oli tarve huolehtia itse jokaisesta yksityiskohdasta. Ajoittain mielen valtaa epäusko, mutta Teronen apuvoimineen onnistuu kuin onnistuukin vakuuttamaan lukijan ja tekemään kunniaa kohteelleen kääntämättä kertomusta pelkäksi ylistyslauluksi.

Jarno Saarisen legenda tulisi jokaisen suomalaisen urheilun ystävän tuntea. Niille, joille urheilu on tarinoita, on tämä kirja mielestäni pakko-ostos.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: