14 pistettä

Näin kannetaan vastuuta Mercedesin F1-tallin johdossa: ensin kerskaillaan alkuvuosi sillä, kuinka kuljettajakaksikko saa kisata vapaasti. Kun vääjäämätön vastoinkäyminen sitten tapahtuu, kipataan koko sotku virheen tehneen kuljettajan niskaan. Suoraselkäistä!

F1-kisat briteille välittävän Skyn päälliköt tuskin olivat uskoa onneaan, kun Mercedesin johto ensin Niki Laudan, sitten Toto Wolffin toimesta marssi kameroiden eteen kasvot harmaina jyrisemään Nico Rosbergin teon olevan täysin tuomittava. Kanava oli tietenkin pyrkinyt kasvattamaan tapahtuman mittasuhteet niin suuriksi kuin suinkin oli perusteltavissa, ja tallijohto potkaisi tarjoillun vastapallon komeasti oman maalin ylänurkkaan.

Rosbergin osumaan ja Lewis Hamiltonin rengasrikkoon johtanut ohitusyritys Span kilpailun toisella kierroksella oli eittämättä todella kömpelö. Väistämättä jättäminen ei kuitenkaan tee osumasta tahallista, ajattelematon teko toki oli. Ennen kaikkea tapahtunut oli kuitenkin juuri sitä, mitä Mercedes-johto on omilla toimillaan koko kauden tilannut.

Ratkaisu antaa kuljettajien taistella keskenään on ihailtava vain, jos selkäranka kestää seuraukset riskien käydessä toteen. Wolffilla ja Laudalla ei ollut rohkeutta myöntää vastuutaan, mistä johtuen taakan kantaa toinen tallin tärkeimmistä tuloksentekijöistä. Kaksikon onneksi Rosbergin ego ei ole ruudukon hauraimpia.

Britney on murtumassa

Tallin johdon moitteet tai fanien buuaus tuskin saavat Rosbergia pois tolaltaan, mutta kilpailutapahtumat ovat selkeästi alkaneet jäytää sujuvakäytöksistä maailmankansalaista. Nicoa on koko uransa ajan pidetty F1-kuskien joukossa herrasmiehenä, radalla toisinaan kenties turhankin reiluna. Kun Mark Webber nimesi tulokastallikaverinsa Britneyksi 2006, ei liikanimi tullut yksin ulkoisilla avuilla.

Hamiltonia vastaan Rosberg näyttääkin olevan itselleen uudessa tilanteessa, jossa vanhan tyylin heikkoudet paljastuvat armotta. Nico kokee antaneensa Hamiltonille periksi liian usein, väistäneensä liian monta kertaa paikassa, jossa tämä on pakottanut valintaan antautumisen ja kolarin välillä. Ensimmäinen siemen kylvettiin jo Ross Brawnin johtaessa tallia Malesiassa 2013, kun Rosbergin ei annettu taistella kilpailun kolmossijasta. Tilanne kärjistyi alkukaudesta Bahrainissa, jossa Hamilton pakotti Rosbergin edellä kuvattuun päätökseen. Samoin mieltä kalvannee Unkarin hapuileva tallimääräys, jonka ainoa konkreettinen seuraus oli saada Rosberg näyttämään hölmöltä.

Ehkä Rosbergin oli siis aikakin näyttää hauista radalla armottomaksi tiedetylle tallikaverilleen. Harmittavasti temppua ei olisi juuri huonommin voinut toteuttaa; Hamilton tuskin edes tiesi Nicon olevan yhä rinnalla. Toivotun viestin sijaan Rosberg onnistui korkeintaan hämmästyttämään tallikaveriaan.

Span liikkeen johdosta Rosberg ei suinkaan näytä periksiantamattomalta vaan aralta, siltä kuin Hamilton olisi todella päässyt hänen ihonsa alle, onnistunut vaikuttamaan hänen harkintakykyynsä. Kaiken kukkuraksi pisteiden valossa edullinen lopputulos oli lähinnä sattuman oikku – useimmiten edellä ollut pääsee vastaavissa tilanteissa jatkamaan ilman vaurioita.

Lewis ja hermopeli

Hamilton onkin kenties tajuamattaan onnistunut siinä, mitä hän alkukaudesta kehnoin tuloksin yritti. Tiedotusvälineille Monacon kilpailun aikaan annetut, Rosbergin horjuttamiseen tähdänneet kommentit olivat paitsi liikuttavan typeriä, myös täysin turhia; radalla Hamiltonilla on kädessään suurin osa valteista, ja se jos mikä syö Rosbergia.

Koko kauden on ollut selvää, että Lewisilla on etu puolellaan tallikaveriaan paremman polttoaineenkulutuksen johdosta. Lisäksi hän on hyvinkin ollut se, joka on kaksintaisteluissa näyttänyt tilanteen herralta. Radan ulkopuolella Rosberg voi hallita hermonsa paremmin, mutta parhaimmillaan Hamilton kuuluu joukkoon, joka kypärän päähän laittaessaan keskittyy vain olennaiseen. Jos Lewis vielä kykenee prosessoimaan Belgian tapahtumat ja ymmärtää, millaiseen nurkkaan on tallikaverinsa ajanut, on hän todella vahvoilla.

Kenties ironisesti Hamiltonilla on jatkossa taakkanaan tallijohdon uusi kanta tallimääräyksiin. Mikäli linjaus on tiukka, voi hän olla vaikeuksissa – aika-ajoissa Hamilton on ollut pienoinen altavastaaja, joten tilanteen jäädyttäminen avaa Rosbergille paremmat mahdollisuudet säilyttää nykyinen etumatkansa. Poissuljettua ei ole sekään, että Wolff ja Lauda yrittävät jälleen sekä säästää että syödä kakkunsa, ja päätyvät tilannetta edelleen mutkistavaan kompromissiin.

Päätöskilpailun tuplapisteiden olennaisin merkitys kaksikon taistoon on se, että eron ollessa alle 14 pistettä riittää päätöskisan voitto mestaruuteen. Span jälkeen Hamilton on rajasta 15 pinnan päässä, ja jos kuusi kilpailua riittää eron kuromiseen, sijoittaisin roponi Lewisin toiselle mestaruudelle. Radalla Hamiltonilla on tällä hetkellä niskalenkki Rosbergista.

Mainokset

4 kommenttia

 1. Ross Brawnin katiska · · Vastaus

  Epäilen tilanteen olleen vain vahinko ja Nicon keksineen selityksen vasta jälkikäteen.

  1. Mietin kyllä samaa, mutta hankala ymmärtää, mitä Rosberg tällä selityksellä voittaa. Lisäksi incarista voi ehkä nähdä jonkinlaisen väistän, enpäs väistäkään -liikkeen.

   1. Rosberg junior voittaa selityksellään/ajokäyttäytymisellään sen, että seuraavan kerran Hamilton miettii vähintään kahdesti kuinka ajaa talikaveriaan vastaan, jolloin Hamiltonin oma tekeminen menee itselleen ominaiseksi puristamiseksi. Ts. Nico on päässyt Lewisin pään sisään, mikä vanhat merkit paikkansa pitäen ei välttämättä ole Lewisin itsensä kannalta hyvä asia.

    Tosin itsekin (vielä) tällä hetkellä löisin vetoa Lewisin mestaruuden puolesta.

    Btw, hieno homma että blogissa näkyy taasen eloa. *peukuttaa*

   2. Totta, mutta juuri tähän viittasin sillä, osaako Hamilton lukea tilanteen oikein. Rosberg ei todistanut mitään muuta kuin oman heikon arviointikykynsä. On kai sekin saavutus, jos Hamilton suhtautuu häneen jatkossa kuin Maldonadoon, mutta sillä tuskin pääsee kenenkään ihon alle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: